MIÉRT VAN SZÜKSÉGED A BCAA-RA?

2022 01. 27.

A BCAA-k három esszenciális aminosavból, leucinból, izoleucinból és valinból állnak. Nélkülözhetetlenek, mert a szervezet nem képes előállítani őket más aminosavakból. Ezeket táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kell beszerezni. A BCAA-k mind a kilenc esszenciális aminosav napi szükségletének 40 százalékát teszik ki, jelezve fontosságukat. A BCAA-k fehérjét tartalmazó élelmiszerekben találhatók. A legmagasabb koncentrációban a csirke, a marha, a lazac, a tojás és a tejsavófehérje található. A BCAA-k kiegészítése hasznos lehet a sportolók számára, mivel a szabad formájú BCAA-k előnye, hogy megkerülik a májat és a bélszövetet, így közvetlenül a véráramba kerülnek. Ahogy a nevük is sugallja, a BCAA-knak elágazó oldalláncuk van, ami leegyszerűsíti az egyes aminosavak energiává alakítását intenzív terhelés során. Az összes izomszövet körülbelül 35 százalékát teszik ki. Minél több BCAA van jelen az izmokban, annál több energiát használnak fel, lassítják az izomsejtek lebomlását és megakadályozzák az izomvesztést.

MIÉRT ÉRI MEG A BCAA PÓTLÁSA?

Gyakori kérdés, hogy megéri-e a BCAA pótlása a befektetést. Fiatal, egészséges egyének számára, akik megkapják a 1,5 g/kg fehérje küszöbdózist egyenletesen elosztva a nap folyamán, a BCAA inkább bónusz, mint szükséglet. Ebben az esetben az első számú cél a magas BCAA és a teljes fehérje bevitel az élelmiszereken keresztül, minden étkezés legalább 20 gramm kiváló minőségű fehérjével. A BCAA-kiegészítők szépsége az, hogy kényelmes módja az intenzív edzés támogatásának a kevesebb fáradtság és a gyorsabb felépülés érdekében. Más populációk nagyobb hasznot húzhatnak a BCAA-kból. A táplálékkiegészítés ajánlott azoknak az egyéneknek, akiknek alacsony a teljes fehérjebevitelük, vagy akik korlátozzák a BCAA-t szállító állati fehérjéket, például a vegánok számára. A BCAA-kat az izomvesztés ellensúlyozására kell használni hosszan tartó állóképességi sportolóknál vagy diéta során. A BCAA-k nagyszerű eszközt jelentenek az éhgyomorra történő edzéshez. Sérülésből felépüléskor vagy idősebb felnőtteknél is javasoltak, akiknél fennáll az izomvesztés veszélye.

A BCAAS előnyei

A BCAA FOKOZZA az IZOMFEHÉJE SZINTÉZISÉT

A BCAA-k beindítják a fehérjeszintézist. A BCAA-k rezisztenciagyakorlatokkal való kombinálása maximális fehérjeszintézist eredményez. A BCAA-k az alaninnal, aszpartáttal és glutamáttal együtt az izomszövetekbe kerülnek energiaforrásként. Az izomrostok úgy vannak kialakítva, hogy a BCAA-kat elégessék energiaként edzés közben, amely elengedhetetlen az optimális teljesítményhez. A BCAA másik nagy előnye, hogy ha sérülés miatt szünetet kell tartanod az edzéstől, a BCAA bevitel növelése minimálisra csökkenti az izomvesztést. Ezen túlmenően, mivel a BCAA-k még edzés hiányában is beindítják a fehérjeszintézist, a sovány izomszövet megőrzése képes fenntartani az anyagcserét, és segít megelőzni a zsírnövekedést inaktív állapotban. A BCAA-k aktiválják a fehérjeszintézist a nagyobb izomnövekedés és a karcsú izomtömeg fenntartása érdekében az edzéstől eltöltött idő alatt. Idős emberek számára a leucin bevitele a többi BCAA-val a legfontosabb. Az életkor előrehaladtával az izomépítő környezet megteremtése a testben fontos, de nehéz megtenni. A fehérjeszintézis csökken, leesik 35 éves kor után. A BCAA-k javítják a hormonegyensúlyt a nagyobb erő, erő és állóképesség adaptációja érdekében az intenzív edzés során.

A BCAAS NÖVELI A TELJESÍTMÉNYT, ÉS CSÖKKENTI A FÁRADTSÁGOT

A fáradtság csökkentése és az állóképesség javítása az a klinikai vizsgálati terület, ahol a BCAA-k a leglenyűgözőbbek. A BCAA-k két mechanizmuson keresztül javítják a teljesítményt. Először is, a BCAA-kat energiaként égetik el, hogy fenntartsák az ATP energiaszintjét a glikogén-lebontó edzés során. A BCAA-k emellett fokozhatják a szervezet zsírégető képességét, növelve a hozzáférhető energiakészletet. Másodszor, a BCAA-k megakadályozzák az idegrendszer központi fáradtságát azáltal, hogy gátolják a triptofán agyba történő felvételét. A triptofánt az agyban szerotonin előállítására használják, ami növeli a fáradtságot és a kimerültséget. A tudósok, akik az emberi teljesítmény határait tanulmányozzák, úgy vélik, hogy a teljesítményben az az igazi korlátozó tényező, amikor az agy azt mondja, hogy „kész vagyok”. A BCAA-k használata egyszerű módja annak, hogy tesztelje az állóképességi teljesítmény határait azáltal, hogy segít szervezetének hatékonyabban égetni az üzemanyagot.

A BCAA MEGELŐZI AZ IZOMVESZTÉST HOSSZANTARTÓ EDZÉS ALATT

A BCAA-k megakadályozzák az izomvesztést az ultra-állóképességi gyakorlatok során. Az izomsorvadás komoly probléma az ultrák során: Egy tanulmány kimutatta, hogy az edzett sportolók, akik 24 órás gyakorlati próbát végeztek, amely 12 futási, kerékpározási és kajakozási ciklusból állt, jelentős izomvesztést tapasztaltak. A BCAA-k plazmaszintje kifejezett csökkenést mutatott az edzési kísérlet során, és az izomkárosodáshoz kapcsolódó jelentős metabolikus stressz bizonyítéka volt. A tudósok a BCAA kiegészítését javasolják, hogy „egyidejű táplálkozási támogatást” biztosítsanak az ultra-állóképességi erőfeszítések során. A BCAA-k segíthetnek megakadályozni a katabolizmust azáltal, hogy javítják az általános energia-égető készletet, így az aminosavak nem szabadulnak fel az izomszövetből.

A BCAA-k fogyasztása nem jelent gondot a hosszú távú állóképességi sportok teljesítményének támogatására, mivel védik az izomszövetet.

A BCAA javítja az egészséget és fiatalon tart. Mondd el szüleidnek és nagyszüleidnek!

Nutrasport Blog