KEZDD A D -VITAMINNAL AZ ATLETIKUS TELJESÍTMÉNY OPTIMALIZÁSÁSÁT!

2021 10. 21.

A D -vitamin szintjének optimalizálása az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz a sportteljesítmény érdekében. Kimutatták, hogy elegendő D -vitamin fogyasztása javítja az aerob és az erőnlétet is. A testösszetételt is befolyásolja, és védelmet nyújt a sérülések és betegségek ellen.

A sportkiegészítők népszerűek a sportteljesítmény növelésére vagy a fogyásra. Mindazonáltal ezen segédeszközök egyike sem fog segíteni, ha hiányzik a D -vitamin. A test minden sejtje rendelkezik D -vitamin -receptorral, ami azt jelenti, hogy a sejtek nem reagálnak olyan jól e létfontosságú tápanyag nélkül. A D -vitamin hiányának szintje változó, de a sportolók felmérései azt mutatják, hogy a 30–60 százalékos hiányarány nem ritka a szezonalitástól és a sporttól függően. A D -vitamin hiánya 12 ng/ml alatti vérszintnek minősül, míg a nem megfelelő D -vitamin (a csontok egészségéhez vagy az izomerőhöz nem elegendő szint) 12 és 30 ng/ml közötti érték. A nem megfelelő D -vitamin a sportolók több mint 50%-át érinti. Miután optimalizálta a D -vitamin szintjét, kísérletezhet az izgalmas kiegészítőkkel, amelyek növelik a sportteljesítményt. Legyen szó egyenes teljesítménynövelőről, mint a kreatin, vagy egy helyreállító tápanyagról, például magnéziumról, a kiegészítők sokkal hatékonyabbak lesznek, ha a D-vitamin szintje eléri a szintet.

A D -VITAMIN OPTIMALIZÁLÁSÁNAK OKAI AZ ATLETIKAI TELJESÍTMÉNYRE

#1: A D -VITAMIN NÖVELI AZ IZOMERŐT ÉS AZ ERŐT. A D -vitamin hiánya rontja az izmok összehúzódási és ellazulási képességét. Ez izomgyengeséghez és az izomrostok "tüzelési" sebességének csökkenéséhez vezet. A D -vitamin a fehérjeszintézishez is szükséges, ami izomnövekedéshez vezet. A D -vitamin védi az izomtömeget is, csökkenti az izomfehérje -veszteséget, ami az öregedéssel, inaktivitással vagy kalóriakorlátozással jár. Megállapították, hogy a megfelelő D -vitamin növeli a II. Típusú izomrostok méretét és erejét különböző populációkban. Például egy vizsgálatban a D-vitaminhiányban szenvedő profi futballisták napi 5000 NE D-vitamint fogyasztottak 8 héten keresztül, és jelentősen javították a függőleges ugrást és a 10 méteres sprintidőt a placebóhoz képest. A tudósok úgy vélik, hogy a D -vitamin elsősorban a legerősebb 2 -es típusú rostokat célozza meg a növekedés és az erőfejlesztés érdekében, ami erősebb izomösszehúzódásokat eredményez.

#2: A D -VITAMIN KULCSSZEREPLŐ AZ OPTIMÁLIS TEST -ÖSSZETÉTEL ELÉRÉSÉBEN. A D -vitamin elengedhetetlen az izomépítéshez és a testzsír csökkentéséhez. Az izomszövet a D -vitamin célszerve, és ez az ásványi anyag befolyásolja a fehérjeszintézist. A D -vitamin megakadályozza a zsír izomban való tárolását is. Ezenkívül felgyorsítja az anyagcserét, és támogatja a napi nagyobb energiafelhasználást. A D -vitamin szükséges az erős csontokhoz. Gyakran figyelmen kívül hagyják a testösszetétel összetevőjeként, az erős csontváz a sovány testtömeg kritikus összetevője, amely szerepet játszik az anyagcserében és a gyulladás kezelésében. A csont a kalcium tartalékaként is szolgál, amely fontos anyagcsere -tápanyag, amely a D -vitaminnal együttműködve ásványosítja és erősíti a csontokat.

#3: A D -VITAMIN SZÜKSÉGES a hormonok felszabadításához. Bár még folynak a kutatások a hormonok sportolásban betöltött szerepével kapcsolatban, tudjuk, hogy a csúcsteljesítményhez kiegyensúlyozott hormonokra van szükség. A sportban is befolyásolják a testösszetételt és a sovány tömeg és a testzsír optimális arányát. Az alacsony D -vitamin hormonális rendellenességekkel jár mind a férfiak, mind a nők körében. A kiegyensúlyozott hormonok befolyásolják az izomépítést, a zsírégetést és az anyagcserét.

Férfiaknál az alacsony D -vitamin alacsony tesztoszteronszinttel jár. A napi 3332 NE D -vitamin kiegészítés egy évig növelte a szabad tesztoszteront a tesztoszteronhiányos férfiaknál. A hatás valószínűleg két folyamatnak volt köszönhető: 1) a D -vitamin csökkenti az aromatáz enzim szintjét, amely a tesztoszteront ösztrogénné alakítja át, és 2) a D -vitamin növeli a tesztoszteron receptorokhoz való kötődését. A nőknél a D -vitamin befolyásolja a nők zsírraktározását. Hiánya fokozott gyulladáshoz és zsírnövekedéshez vezet a has környékén, ami a betegségek kockázati tényezője. A D -vitamin hatással van a nők reproduktív egészségére is, és szükséges az egészséges terhességhez.

#4: A D -VITAMIN TÁMOGATJA AZ ERŐS IMMUNRENDSZERT. Az immunrendszert gyakran figyelmen kívül hagyják, mint a sportteljesítmény kulcsfontosságú tényezőjét. Valójában központi szerepet játszik a helyreállításban és a legjobb teljesítményben. A D -vitamin elengedhetetlen az immunrendszer aktiválásához. Az alacsony D-vitamin veszélyezteti a szervezet T-sejtjeinek képességét a súlyos fertőzések leküzdésére. Emellett veszélyezteti a túlzott gyulladás kialakulását, amely a gyógyulás és az egészség egyik fő akadálya.

#5: A D -VITAMIN VÉD A SÉRÜLÉS ELLEN. A D -vitamin egyik legerősebb módja, amely támogatja a sportteljesítményt, az a képessége, hogy csökkenti a sérülések és betegségek arányát. Például egy kutatási tanulmány megállapította, hogy a legalacsonyabb D -vitamin -szinttel rendelkező NFL -es sportolóknak sokkal nagyobb volt az izomsérülés kockázata a szezon során. A sérült játékosok átlagos D -vitamin szintje 19,9 ng/ml volt, míg az egészségesek átlagos szintje körülbelül 12 ponttal magasabb, 31,9 ng/ml.

HOGYAN OPTIMALIZÁLJUK A D -VITAMINT AZ ATLETIKUS TELJESÍTMÉNYHEZ?

A D -vitamin a közvetlen napfény hatására termelődik a szervezetben. Az egészséges szint fenntartásához egész évben végezzen szezonálisan D-vitamin tesztet, mert a vérszint ingadozik a napfény változásával. Ha egészséges, de kevés a D-vitamin, napi 2000-7000 NE D-vitamin elegendő ahhoz, hogy az egész éves szérumszintet 40-70 ng/ml között tartsa. Ha krónikus betegségben (cukorbetegség, rák, szklerózis multiplex), elhízásban vagy gasztrointesztinális rendellenességekben (cöliákia vagy Crohn -betegség) szenved, nagyobb adagokra lehet szüksége, hogy a D -vitamin 30 ng/ml felett maradjon. Ahhoz, hogy a D-vitamint a naptól szerezze be, rendszeres napozást kell végeznie az egész testén, fényvédő használata nélkül. A kaukázusi bőr 10 000 NE D-vitamint termel a több órás, teljes testben való napsütésből, azonban ha sötétebb bőrű, a D-vitamin szintézise alacsonyabb lesz. A nemzeti felmérések szerint az afroamerikaiak alacsonyabb D-vitamin-státusszal rendelkeznek, mint a nem-spanyol fehérek és a mexikói amerikaiak. Ennek a különbségnek a legvalószínűbb magyarázata, hogy a melanin, a bőr pigmentációjának elsődleges meghatározója, az ultraibolya (UV) fény optikai szűrőjeként működik, korlátozva a D -vitamin szintézisét. A sötétebb pigmentált egyének hosszabb UV -expozíciós időt igényelnek, mint a világosabbak, hogy egyenértékű mennyiségű D -vitamint szintetizáljanak. Ha egészséges, de kevés a D-vitamin, napi 2000-7000 NE D-vitamin elegendő ahhoz, hogy az egész éves szérumszintet 40-70 ng/ml között tartsa.

Ha krónikus betegségben (cukorbetegség, rák, szklerózis multiplex), elhízásban vagy gasztrointesztinális rendellenességekben (cöliákia vagy Crohn -betegség) szenved, nagyobb adagokra lehet szüksége, hogy a D -vitamin 30 ng/ml felett maradjon. Ahhoz, hogy a D-vitamint a naptól szerezze be, rendszeres napozást kell végeznie az egész testén, fényvédő használata nélkül. A kaukázusi bőr 10 000 NE D-vitamint termel a több órás, teljes testben való napsütésből, azonban ha sötétebb bőrű, a D-vitamin szintézise alacsonyabb lesz. A nemzeti felmérések szerint az afroamerikaiak alacsonyabb D-vitamin-státusszal rendelkeznek, mint a nem-spanyol fehérek és a mexikói amerikaiak. Ennek a különbségnek a legvalószínűbb magyarázata, hogy a melanin, a bőr pigmentációjának elsődleges meghatározója, az ultraibolya (UV) fény optikai szűrőjeként működik, korlátozva a D -vitamin szintézisét. A sötétebb pigmentált egyének hosszabb UV -expozíciós időt igényelnek, mint a világosabbak, hogy egyenértékű mennyiségű D -vitamint szintetizáljanak.

ZÁRÓ SZAVAK

A D -vitamin csodálatos tápanyag, amely támogatja a testösszetételt és a sportteljesítményt. Nagyon fontos, hogy a D -vitamin szerepeljen az Őszi Alapozás Ötös listáján az öt legjobb étrend -kiegészítő közül, amelyet mindenkinek fogyasztania kell. Ezek olyan alapvető tápanyagok, amelyek megalapozzák az optimális egészséget, hogy az edzőterembe vagy a sportpályára érve készen álljon arra, hogy a teljesítményét a következő szintre emelje.

Nutrasport Blog