NUTRASPORT táplálékkiegészítő termék ízhatások sportolói szemszögből

2020 02. 24.

A professzionális sportolók világában elengedhetetlen a sportágspecifikus táplálkozás. A megfelelő étrend mellett a csúcsok eléréséhez szükség van minőségi alapanyagokra épülő táplálékkiegészítőkre. A Nutrasport Mátrix alapon összeállított termékeinek nemcsak a hatóanyagai különlegesek, de a különleges ízhatások is együttjárói a márkának.

IGNIMAX PERFORMANCE

Adagolás: Keverjen egy evőkanál (15 gr) port 2-2.5 dl vízben. Mivel a termék citrus ízű, ezért víz a legjobb folyadék a keveréshez. Érdemes először a port a pohárba vagy mixerbe tenni és adagolva ráönteni a vizet. Az adagot legmegfelelőbb 0,5 dl langyos vízzel először összekeverni, azért hogy a por könnyedén feloldódjon.  Ne használjunk jéghideg vizet, csomós maradhat az elkészített ital.  Azok, akik nem szeretnik a grape fruit (citrancs = citrom és narancs) ízét, azok számára javasolt kevesebb vizzel elkészíteni a napi adagot. A grapefruit ízt nemcsak azért választottuk a termékhez, mert a hatóanyag kivonat ízével legjobban illeszkedik, hanem azért is mert a   grapefruit az egyik leghatékonyabb antioxidáns gyümölcs.  Amennyiben az édes szájúaknak a keserű ízhatás nehezen elfogadható, azok részére mindenképp kevés folyadék mennyiséget javasolunk a keverésnél és bevitelnél. 

Az Ignimax Performance kísérője az Iontonic eperízű italpor, amely remek készítmény a citrus kesernyés ízének tűnő semlegesítésre, csak úgy, mint egy protein snack.

IONTONIC ESSENTIALS>

Ajánlott adag 10 g (kb. 1 kiskanál). Keverjen össze 1 adagot 500 ml vízzel. Ne használjon ásványvizet!

Az Iontonic készítésénél használhatunk szobahőmérsékletű vizet, amelyben a termék könnyedén elkeveredik. Az eperízű édes ízhatást frissíthetjük egy félbevágott citrom levével, amely remek kombinációt nyújt a sportolás közben.

REGENALL REGENERATION

Adagolás: Ajánlott adag 30 g (kb. 2 evőkanál). Keverjen össze 1 adagot 200-250 ml (1 pohár) vízzel vagy tejjel és fogyassza 20-30 perccel sportesemény után. A könnyebb keverés érdekében használjon shakert.

A Regenall ízletes és finom, a vanilliás és csoki mix harmóniában jól tükrözi a regeneráló hatást biztosító anyagok mátrix alapú összetételét.  Az elkészítésnél javasolt langyos vízzel vagy tejjel az anyagokat mixelni, majd tetszés szerint a kívánt folyadék mennyiséggel kiegészíteni.

A Regenall turmixal szintén együtt szedhető a Creatine monohydrate natúr.

ARTHRO10 PROTECTION

Adagolás: Ajánlott napi adag 25 gr, naponta kétszer 12,5 g (kb. egy evőkanál). étkezés után, folyadékkal (víz, tej) keverjük el és igyuk meg. Könnyebb oldás érdekében használjunk shakert. Az optimális hatékonyság érdekében ajánlott a napi adagot tartani, és legalább 2-3 hónapig szedni.

Az Arthro10 ízhatása legjobban tejjel jön ki, hasonlítva egy finom shake-hez vagy desszerthez.  A javasolt adaghoz 200-250 ml (1 pohár) folyadék javasolt, biztosítva a megfelelő ízharmóniát.

100% PURE PROTEIN POWER

Adagolás: Keverjen el 1 adagot 30 g (1 csapott adagolókanál = 2 púpozott evőkanál) 250 ml vízben és fogyassza naponta két alkalommal.  Edzésnapokon fogyasszon egy adagot az edzést követő 45 percen belül, a másik adagot pedig két étkezés között. Pihenőnapokon fogyasszon 1 adagot reggel, és 1 adagot este. Használjon keverőpalackot az elkészítéshez.

A legkrémesebbnek tűnő csokoládé ízű termék gazdag összetételű, ezért 250ml folyadék javasolt. A keverésnél javasolt először a langyos folyadék használata a legoptimálisabb keveréshez, majd feltölthetjük a poharat vagy mixert a maradék folyadékkal.

A protein shakkel együtt a creatine monohydrate is bevihető, azaz együtt mixelhető.

CREATINE MONOHYDRATE NATÚR

Adagolás: A kreatint mindig szénhidrátos étkezések előtt kell szedni.  Napi 5gr creatine elég a folyamatos feltöltéshez.  A folyadék mennyiség 1 gr esetén 100 ml (1 dl), míg 5gr-nál fél liter folyadék.

A kreatin kúra minimum 2-3 hónapos legyen. Az ízesítetlen kreatinban nincs szénhidrát.

A sportolók vérkép vizsgálatán kimutatható a  Creatinin szint. Az egészségügyi határérték 115 umol/L, átlagérték 60-80 umol/L, napi rendszeres creatine szedésnél 90-100 umol/L.

A pihenés után ismét termelődik ATP a testünkben, a kreatin gyorsítja ezt a regenerációs folyamatot, így rövidebb idő alatt nyerhetjük vissza az erőnket, több ismétlést tudunk végrehajtani anélkül, hogy vissza kelljen vennünk a súlyból.

További előnyei a kreatinnak, mint pl. hidratálja az izomsejteket, tehát sejtvolumenizáló hatása van, aminek pedig izomgyarapító hatást tulajdonít a tudomány. csökkentheti a fehérjék lebomlásának mértékét

A kutatások azt is kimutatták, hogy nem mindenki reagál ugyanúgy a kreatinra: vannak, akik jobban, és vannak, akik kevésbé. Sajnos ez van, nem vagyunk egyformák.Hogy te hogyan reagálsz a kreatinra, abból tudhatod meg, ha kipróbálod. Ha kis mértékben megnőtt a testsúlyod és erősebb lettél az első hónapos szedés után, akkor működik a kreatin. Ha nem, akkor ennek az lehet az oka, hogy a szervezetedben több kreatin és kevesebb II-es típusú izomrost van.

Azoknak is érdemes kreatint szedniük, akik az úgynevezett non-responder, vagyis a nem reagáló típusba (az emberek nagyjából 20%-a) tartoznak.

Mikor kell szedni?

Szénhidrátos étkezések előtt, esetleg közben a legjobb szedni a kreatint, és a kutatások szerint akkor a legjobb, ha van hozzá fehérje is (csirkemell vagy fehérjeturmix, mindegy). Tehát a kreatint a legjobb edzés utáni turmixba beletenni, vagy egy kiadósabb ebéd előtt/alatt beszedni nem túl hideg vízzel. Ha így teszel, majdnem dupla annyi kreatint tud beépíteni a szervezeted, mintha csak önmagában szednéd be vízzel. Azért jó, ha langyos a víz, mert így a monohidrát jobban feloldódik.

A kreatin szedésénél vérnyomás-emelkedés csak nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel esetén jelentkezhet. A kreatin az izomsejtekbe vonzza a vizet. Ha az így megnövekedett folyadékigény nem pótlódik, akkor az végső soron egy dehidratált állapotot idézhet elő. Olyankor pedig működésbe lép a szervezet vízvisszatartó rendszere. A véráramban lévő víz mennyisége lecsökken, fokozódik a nátriumfelszívódás, összeszűkülnek az erek az agyban és a szívizomban, mindezek pedig a vérnyomás megemelkedését vonják maguk után.

A kreatin egy természetesen előforduló aminosav, amely a glicin, arginin és metionin aminosavakból epül fel. A test mind szabad (kreatin), mind foszforillált formában tárolja (kreatin-foszfát). Az átlagos súlyú (70 kg) ember testében kb. 120 g kreatin van eltárolva. A legtöbb kreatin a vázizomzatban található (95%), leginkább foszfokreatin formájában (66%), míg a maradék a szívben, az agyban és a herékben tárolódik. A normál napi kreatinszükséglet a teljes kreatinállomány 1,6%-a, ami kb. 2-3 g/nap egy 80-100 kilós ember esetén. A napi igény felét rendszerint a táplálékkal bevitt mennyiség fedezi, leginkább húsokból, halból és egyéb állati termékekből.

Nutrasport Blog