Gajdos Tamás három megszívlelendő tanácsa az ízületeink védésére!

2020 01. 15.

Gajdos Tamás

Gajdos Tamás életét - aki több mint 10 éve az ATV műsorvezetője - áthatja a sport szeretete!  Tamás szenior sportolóként idén különböző sportágakban összesen 13 országos bajnoki címet nyert és álmait megvalósítva egy szezonon belül sikerült Masters olimpiai-, világ- és Európa-bajnoknak is lennie. Néhány éve 400 méteren óriási szenior országos csúccsal nyerte meg a nizzai szenior olimpiát! Az idén Torinóban rendezett European Masters Games (szenior olimpia) duatlon-sprint számának megnyerését követően 2019. augusztusában Európa-bajnok lett a weideni LaserRun EB szenior egyéni számában 2019. szeptemberében világbajnok lett az Öttusa Vb keretében rendezett LaserRun Vb masters kategóriájában.

Eközben a média világában Gajdos Tamást a Legfittebb műsorvezető díjával tüntették ki 2019 februárban!

A gajdostamas60 facebook oldalon, illetve a Borsonline.hu oldalán olvashattuk róla:

„Azt mondják, kis százalékban a gének felelősek a külsőért. Túl vagyok a családfám közel 90 százalékának a felkutatásán, és nem lehet kijelenteni, hogy egy megrögzött sportoló család lettünk volna. Az édesapám 176 centis, pocakos ember volt, és édesanyám sem volt egy nyúlánk asszony. Nem neveltek tudatosan erre, de nekem gyerekként a futás volt a kikapcsolódás – mesélte Tamás, aki szerint a televízió szintén megköveteli tőle az előnyös megjelenést.”

NS: Mi a titkod?  Hogy lehet az, hogy 5 éves korod óta, immáron a 62. életévedben járva, még mindig remek izomzattal és izületekkel rendelkezel?

Sokan mondják azt, hogy a titok a génekben rejlik.  Nem tagadom, hogy sok múlik azon is, amit elődjeinktől örökölünk, de ez legfeljebb csak egy jó kezdet, mivel az öröklött felépítésünk megtartásáért tennünk is kell.  Főleg mozgással!  Életem során mindig nagy hangsúlyt helyeztem a megelőzésre és regenerációra. Figyelni testünk jelzéseire annyit jelent, hogy megóvjuk az elhasználódástól és kopásoktól.  Nem tagadom sport karrierem során én is kipróbáltam több táplálék kiegészítő terméket és vitamint is, melyek szükségesek voltak kitűzött céljaim eléréséhez, illetve az ahhoz szükséges edzésmunka elvégzéséhez. 

NS: 2019-ben ismét sikerült több magyar és nemzetközi szenior bajnoki érmet szerezni atlétika és triatlon sportágakban!  Milyen reményekkel állsz a rajtvonalra 2020-ban, a Tokyo-i Olimpia évében?

A munka már elkezdődött az alapozással a jövő évi célok teljesítéséhez.  Reményeim hasonlóak, mint egy évvel ezelőtt, azaz mindent beleadok, hogy a legjobbat hozzam ki magmból a jövő évben is.  Habár biológiailag fiatalabbak már nem leszünk, mégis nagyszerű érzés, hogy a mindennapi mozgás után szinte újjászületek és frissebbnek, energikusabbnak érzem magam.

NS: Ha ma újra születhetnél és mégtudatosabban élhetnéd életed, milyen 3 tanáccsal látnád el a jövőbeli önmagadat Ízületeid védése érdekében?

1. Mozgás egy életen keresztül! Gyermekkortól, amíg élünk tartozzon a napi rendszeres mozgás elsődleges feladataink közé.

2. Ízületeink megvédését már fiatal korban meg kell kezdeni! Sportolók számára elengedhetetlen a vegyes, de személyre szabott táplálkozás, illetve a napi mozgás tevékenység támogatására biztosított ízületvédő anyagok bevitele is.

3. Tudatos táplálkozás mellett ne feledjük a táplálék kiegészítők és vitaminok pótlását!  Nem kell ahhoz 50-60 évesnek lenni, hogy tudjuk: számos vizsgálat igazolja a tényeket a szervezetünkben normális táplálkozás mellet is előforduló hiányokról. Régóta tudjuk, hogy bizonyos ásványi anyagok és vitaminok hiánya nagyban hozzájárul a céljaink elérését gátló tényezőkhöz. Az ízületvédő termékek sokat segítenek, hogy minél kevesebb kár keletkezzen a kemény fizikai munka végzésekor, esetleg az átlagosnál megterhelőbb edzések végrehajtásakor a szervezetünkben. Az optimális táplálkozással egyidejűleg a termék fontos szerepet játszik az esetleges ízületi panaszok megelőzésében.  Az ilyen termékekben lévő porcvédő szerek gátolják az ízületi porcok lebomlását és elősegítik az újjáépülésüket. A kondroitin, az MSM és a glükozamin elősegítik a porc egészséges szerkezetének megőrzését és az ízületek normál működését.

A Nutrasport eredményekben és egészségben gazdag 2020-as sport évet kíván a hazai szenior atlétika sztárjának, Gajdos Tamásnak!

Nutrasport Blog